Ivanščica 18.2.2018

Planinska sekcija Bistrica ob Sotli je bila pobudnik, da v nedeljo 18.
februarja 2018 opravimo zimski vzpon na 1060 m visoko Ivanščico. Navkljub slabemu zimskemu vremenu se je vzpona, ki je vodil član planinskega društva
>Atomske toplice< Podčetrtek planinski vodnik Slavko Šumak, udeležilo 14
planincev.

Poleg 6. domačih planincev planinskega društva >Atomske toplice< Podčetrtek in Planinske sekcije Bistrica ob Sotli so se zimskega vzpona na Ivanščico udeležili še člani iz planinskih društev Domžale, Brežice in hrvaški planinci iz Pregrade. Polno parkirišče avtomobilov pod Ivanščico je napovedalo, da se tudi hrvaški planinci ne bojijo slabega vremena. Na vrh smo se povzpeli iz kraja Prigorec pri Ivancu po strmi zasneženi planinski poti Pionir. V močnem viharnem vetru, v mrazu in ob sneženju smo vsi uspešno dosegli vrh in planinsko kočo Pasaričeva kuča pod vrhom Ivanščice. Po okrepčilu v toplem oskrbovanem planinskem domu in po klepetu s prisotnimi hrvaški planinci, smo sestopili nazaj do izhodišča po planinski poti >Preko konja<. Skupaj smo hodili 3 ure in premagali 850 m vzpona in prav toliko tudi spusta.

Valentinov pohod Kozje 2018

Kot vsako leto smo se tudi letos planinci planinskega društva >Atomske toplice< Podčetrtek udeležili Valentinovega pohoda Kozje - Veternik - Bohor in nazaj. Pohoda se je udeležilo 12 naših članov. Hodili smo po skupinah glede na zmožnost posameznikov. Prvič je letos popeljala mamico na 24 kilometrski Valentinov pohod 12 letna Vesna Koritnik iz Zibike, ki je tudi strastna športna plezalka, saj se vsak torek redno udeležuje rekreativne vadbe v športnem plezanju na umetni plezalni steni v Večnamenski športni dvorani Podčetrtek. Za uspešno prehojeno pot Vesni čestitam v imenu vseh planincev in športnih plezalcev Podčetrtka. Upam, da se bodo tudi ostali otroci ojunačili in Vesni delali družbo na prihodnjih planinskih izletih.
Tekst in slike Ivan Šalamon 

7. dnevni počitniški pohod na Hvaru

Kot vsako leto, smo tudi letos planinci planinskega društva Atomske toplice Podčetrtek izvedli poletne sedemdnevne planinske počitnice na morju. Letos smo si izbrali za cilj otok Hvar. Skupaj s planinskim društvom Šempeter v Savinjski dolini in pomočjo Turistične agencije Balkanika se nas je 105 planincev in dopustnikov iz cele Slovenije odpeljalo z avtobusom na aktivne poletne obmorske počitnice.

Namestili smo se v enem od hotelov v naselju Jelsa, od koder smo odhajali na izlete. Udeležba na pohodih ni bila obvezna. Kdor je želel se je lahko kopal v toplem morju.
Izvedli smo tri vzpone na hvarske planinske vrhove Motokit, Sv Nikola in Tor. Planinarili smo še po Paklenih otokih in po hribovju nad mestom Hvar.
Ogledali smo si turistične znamenitosti mesta Hvar, Jelse in Vrboske. Skupaj smo prehodili 40 km po planinskih poteh in opravili za 1200 metrov vzponov.
V popoldanskem času smo se kopali v 27 stopinj toplem morju in se sončili na
>prijetnih< 37. stopinjah Celzija. Da nam ni bilo prevroče na pohodih in
>pri
kopanji je poskrbel topli južni veter in senca celinskih in obmorskih borovih gozdičev.

Stroški izleta po udeležencu s prevozi, z šestimi polpenzioni v hotelu, z organizacijo in vodenjem so znašali 355 evrov. Tudi naslednje leto bomo zadnji teden v juniju organizirali aktivne poletne obmorske počitnice kombinirane z hojo po hribih, z ogledi in kopanjem po obalah hrvaškega otoka Brača, kjer vsakodnevna >hoja< ni obvezna. Predvidena cena izleta bo približno enaka letošnji.


slike Ivan Šalamon

Šesti pohod po Planinski poti XIV divizije dne, 27. maja 2017

Kot že več let zaporedoma,  smo savinjska planinska društva organizirala v soboto 27. maja šesti pohod po poti XIV. divizije. Letos smo prehodili odsek planinske poti od Sojeka okoli Konjiške gore mimo spomenika Talcem v Frankolovem, gradu Lindek in Strnadovega travnika do naselja Socka.

V pohodu, ki je skupaj s postanki trajal sedem ur je sodelovalo 98 planincev širšega savinjskega področja od tega pet planincev planinskega društva Atomske toplice Podčetrtek. Z avtobusom, ki je pobiral pohodnike iz obsoteljskih planinskih društev smo se popeljali na start na preval Sojek nad Žičko kartuzijo. Med 18 km dolgo potjo s 700 višinskimi metri vzpona in 800 višinskimi metri spusta smo imeli dva daljša postanka. Prvi je bil ob ribnikih pri Frankolovem, drugi pa na Strnadovem travniku nad Socko. Po strmem spustu v Socko so nas v bližnjem gostišči pričakali pevci Planinskega društva Vojnik. Po kratkem kulturnem programu so nas domačini zabavali z narodno zabavnim ansamblom v katerem so igrali sami domači planinci. Sledila je zabava s plesom.
Vsakoletni pohod spremljajo tudi predpriprave, saj markacisti lokalnih planinskih društev ta del Planinske poti XIV. divizije očistijo, na novo markirajo in opremijo s smernimi tablami. Letos so pri obnovi tega odseka planinske poti sodelovala planinska društva Dramlje, Slovenske Konjice, Zreče in Vojnik. Vojničani so tudi organiziral zaključek pohoda s glasbo in plesom. Ob slovesu smo se dogovorili, da naslednje leto nadaljujemo z obnovo poti in s pohodom po obnovljenem odseku. Tako bo naslednje leto organiziran sedmi pohod od Socke preko Brdc, Basališča in Ojstrice do Paškega Kozjaka.
Na zaključku pohoda pa nas bodo pogostili in zabavali planinci planinskega društva Dobrna.

Ivan Šalamon

Veliki Snežnik dne, 21. maja 2017

V nedeljo 21. maja 2017 smo člani Planinske sekcije Bistrica ob Sotli organizirali izlet na 1796 vm visok Veliki Snežnik. V deževnem nedeljskem jutru se nas je 13 udeležencev odpeljalo do planinskega doma na Sviščakih. Po krajšem postanku za kavico in oblačenje toplih oblačil smo odšli na Veliki Snežnik. Na Snežniku se je šele pričela pomlad zato je bilo vreme mrzlo, vetrovno in megleno a že brez snega. Kmalu bo v Botaničnem vrtu na Snežniku polno pomladnega cvetja.

V mrzlem, vetrovnem in meglenem vremenu smo zagrizli v breg. Po dveh urah hoje in 600 vm vzpona smo prišli do planinske koče Draga Karolina na Velikem Snežniku na višini 1790 vm. Med potjo smo pobrali še drva, ki smo jih nesli vsak po svojih zmožnostih do planinske koče, kjer jih potem uporabijo za ogrevanje in kuho. V pravi orkanski burji smo se povzpeli še na vrh Velikega Snežnika 6 vm nad kočo. Po hitrem slikanju smo se poskrili v prijetno ogreto kočo na zasluženo malico. Sestopili smo po poti vzpona nazaj do Planinskega doma na Sviščakih. Na prijetnem soncu pred planinskim domom smo »uničili« še preostalo hrano iz nahrbtnika in tudi oskrbnik koče nas je bil vesel, ker nam je hrana iz nahrbtnika kmalu pošla. Izlet smo nadaljevali še z ogledi gradu Snežnik, Trubarjeve domačije in gradu Turjak.

Domov smo se vrnili v predvidenem času zadovoljni, saj smo z hojo in s prijetnim druženjem zapolnili prelep nedeljski majski dan. In prav veselimo se že novega izleta v dolino Tamar. Izlet sem pripravila in vodila Mirela Kust, vzpon na Veliki Snežnik pa je vodil planinski vodnik Ivan Šalamon.

Mirela Kunst

Čokolada in vino, Podčetrtek 6.5.2017

Na osnovi povabila organizatorja priredite Vino in Čokolada, smo letos sodelovali pri organizaciji in izvedbi te prireditve z aktivnostmi na plezalni steni v Večnamenski športni dvorani Podčetrtek. V ta namen smo na spodnji del plezalne stena dodali dodatne oprimke za lažje rekreativno plezanje otrok. Plezalno steno smo imeli na dan prireditve odprto od 9. do 18. ure. V tem času se je plezanja udeležilo 147 otrok. Vsakega otroka smo za plezanje opremili s plezalnim pasom in s plezalnimi copati, med plezanjem pa smo otroke varovali s plezalno vrvjo iz >vrha<. Pri pripravi in pri izvedbi so sodelovali kot vaditelji naši člani Marjan Krobat, Matej Jagrič, Saša Martinčič, Diana Šelekar, Mateja Verk, Benja Škorjanc in Ivan Šalamon.
Vsem, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi rekreativnega športnega plezanja otrok na prireditvi Vino in čokolada v večnamenski športni dvorani Podčetrtek se za volontersko delo v imenu Planinskega društva Atomske toplice Podčetrtek najlepše zahvaljujem.
Predsednik PD AT Podčetrtek,
Ivan Šalamon


Slike; Slavko Šumak

Kalnik dne, 02.04.2017

Poročilo o izvedbi izleta na Kalnik 02.04.2017

Na čudovit topel in sončen dan smo se odpravili hodit in plezat po gori Kalnik. S kombijema smo se odpeljali do kamnoloma Ljubelj od koder smo se povzpeli do planinskega doma na Kalniku. Po oddihu in jutranjem okrepčilu smo odšli na grad Veliki Kalnik. Po stopnicah smo se povzpeli na vršni razgledni stolp od koder je bil prelep pogled po Zagorskih bregih. Med potjo nas je pozdravil poskok, ki se za nas sploh ni zanimal in se ni dal motiti med sončenjem ob kamnitih grajskih stopnicah. Po ogledu gradu in okolice, smo se vrnili do planinskega doma in nadaljevali z hojo proti skalnem grebenu 7 zubi. V podnožju smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je odšla po lažji planinski stezi na najvišji vrh Vranilac, druga skupina pa je odšla na Vranilac po grebenu 7 zubi. Obe skupini so se srečali pod Vranilacom, kjer so hrvaški planinci zgradili plezalno ferato na 7. zub.
Plezalna zavarovana smer po južni steni 7. zuba se prične neposredno iz planinske poti, po zahtevnosti pa spada med zahtevne (C) smeri. Čeprav ferata uradno še ni odprta, pa smo jo vseeno štirje preplezali ob bučnem navijanju in spodbujanju ostalih udeležencev izleta, ki so lahko spremljali celi potek >plezarije<. Iz Vranilaca smo sestopili po drugi planinski poti nazaj do kombijev in se popeljali domov.

Hribovje Kalnik se nahaja na severozahodu Hrvaške. Večina gorstva se nahaja v Varaždinski županiji in manjši del v Koprivničko-križevaškoj županiji.
Hribovje je dolgo približno štirideset kilometrov in deset kilometrov široko. Najvišji vrh planine Kalnik je Vranilac (643m), ki se nahaja v severozahodnem delu Hrvaške. Ostali vrhovi so še: Peca (642m), Pusta Barbara (460m), Ljuba Voda ( 546m), Ljubelj (643m) Škrinja (504m), Podravec (544m), Vuklec (572m). Sama vršna stena nameščena na dolgem prelomljenem grebenu je z juga gola, s severne strani delno pogozdena. Ob vrhu je postavljena geodetska oznaka. Petdeset metrov vzhodno je zgrajen TV stolp, ki daje že od daleč s svojo vitkostjo gori Kalnik prepoznavno obliko, in olajša orientacijo okoli Kalnika. Do vrha Vranilca pelje več planinski stez in poti, zato ga obiskujejo kolesarji, planinci plezalci in izletniki. En kilometer od vrha se nahaja do sedaj edini celo leto oskrbovan planinski dom na Kalniku. V neposredni bližini planinskega doma na višini okoli 500m pa je stari grad Veliki Kalnik iz 13. stoletja. Na vršnem delu Kalnika je skalni greben imenovan 7 zubi z 184. plezalnimi smermi.

Izlet je organiziral Planinski vodnik Slavko Šumak. Izleta se je udeležilo
16 planincev iz planinskih društev AT Podčetrtek, Šentjur, Cesargrad in MiV.

Udeleženci izleta so bili: Slavko Šumak, Ana Šumak, Robert Šumak, Damjana Šumak, Lana Šumak, Ivan Šalamon, Marjan Krobat, Ana Založnik, Branko Cvetič, Zdenka Cvetič, Branko Galinec, Tinka Špoljer, Mladen Cerovski, Jožica Cerovski, Darko Valek in Ljubica Valek.

Na osnovi poročila o izvedbi izleta Slavka Šumak zapisal Ivan Šalamon.


Slike Cvetka Šalamon

8. Pohoda po poti 4 obsoteljskih gradov dne, 25.3.2017

Povzetek 8. Pohoda po poti 4 obsoteljskih gradov V pomladnem sobotnem jutru 25. marca se je zbralo 10 pohodnikov pred Večnamensko športno dvorano Podčetrtek, od koder smo se s kombijem odpeljali v Kozje kjer je bil start osmega pohoda štirih obsoteljskih gradov. Pot letošnjega pohoda je potekala med gradovi Kozje, Pilštanj, Olimje in Podčetrtek.
Po ogledu centra Kozjega, smo se povzpeli do razvalin gradu Kozje in v prelepem sončnem jutranjem vremenu uživali v prelepem razgledu po Kozjem in okolici. Gozdna stezica nas je naprej vodila po grebenu, ki smo ga poimenovali Zmajev hrbet proti Brediču, ki je z 696 m najvišji vrh grebena med Bistra grabnom in dolino reke Bistrice. Zanimivo je tudi dejstvo, da "Zmajev greben" kot predgorje Veternika in Bohorja pripada Posavskemu
hribovju na Kozjanskem.
Ko se je gozdna stezica končala v mladem podrastju med podrtimi debli dreves, ki jih je zrušil vetrolom, smo sestopili v Šonovo in nadaljevali s hojo po Emini romarski poti na Pilštanj skozi opuščen matični sadovnjak jablan Kozjanskega parka. Po ogledu gradu in trga Pilštanj, smo nadaljevali s hojo po Planinski poti XIV divizije do naselja Klake, kjer smo pot nadaljevali po Emini romarski poti skozi naselje Ortnice do Gostišča Banovina. Tu smo postali za okrepčalo s toplo malico in z napitki. Po ogledu najstarejše trte na Virštanju, smo v Olimje odšli po Evropski peš poti E7.
Med potjo smo se še odžejali v Leskovškovi gorci, preden smo "zagrizi" v virštanjski klanec. Po ogledu Olimja in Čokoladnice, smo do Podčetrtškega gradu odšli po Grajski turistični poti. Med potjo smo opazili podrt lesen steber z oznakami turističnih in planinskih poti. Poškodovane so vse tri planinske smerne table. Nekateri se ne zavedajo, od česa živijo domačini.
Ogledali smo si še žalostno podobo gradu Podčetrtek in grajske kašče. Žal sta oba talca turizma v Podčetrtku, čeprav je grad zaščitni znak "podobe" Podčetrtka. Sledil je še samo sestop skozi Gastrož in skozi Terme Olimia do Večnamenske športne dvorane Podčetrtek, kje se je pohod končal. Naslednje leto bo 9. pohod 4. obsoteljskih gradov potekal prvi soboto v mesecu aprilu med gradovi Žusem, Žamerk, Pilštanj in Kozje. Razdalja in čas hoje bosta enaka.
Podatki o poti: skupna razdalja 24.945 m, najnižja višina 202 m, najvišja višina 560 m, skupaj vzpona 1078 m, skupaj spusta 1102 m. Hodili smo 8 ur, s postanki in ogledi pa je pohod trajal celi dan oziroma10 ur.

Ivan Šalamon

SNEŽEN BOHOR, dne 11. Februarja 2017

Na Bohor smo odšli s planinci Valentinovega pohoda iz Kozjega preko Veternika do planinske koče in nazaj. Skupaj se je pohoda udeležilo 14 planincev PD AT Podčetrtek in naše planinske sekcije Bistrica ob Sotli. Večina se je vrnila po isti poti nazaj v Kozje. Skupaj smo hodili od 5 do 7 ur po zasneženih in zamrznjenih planinskih poteh Veternika in Bohorja. Trije pa smo iz Bohorja sestopili v Lesično in pregledali markacije na Planinski poti XIV divizije Bohor - Lesično, katere skrbniki smo. Po petih letih so soncu izpostavljene markacije obledele, veliko so jih in jih še bodo odstranili s sečnjo lesa, zato nas letos čaka obnova markacij na tej planinski poti od Sedlarjevega do Koče na Bohorju. PROSTOVOLJCI ZA MARKIRANJE JAVITE SE IN PREŽIVITE ČUDOVITE DNEVE Z NAMI V NARAVI.

Ivan Šalamon

ZIMSKI VZPON NA IVANŠČICO, dne, 29.01.2017

Vabilu članov PD Podčetrtek in PD MIV Varaždin, sva se priključila še dva člana PD Domžale. In tako pisana družbica smo se odpravili tja čez mejo na Hrvaško v Prigorec, kjer smo opravili krožni vzpon na Ivanščico 1.061 m po poti Pionir gor in Prekrižje dol. Sprva nas je spremljala megla vse tja do cca 700 m, potem se je pa pojavil sonček in se naredil prekrasen dan. Snega pa skoraj toliko kot v celi Sloveniji skupaj. Pod vrhom cca 60 cm in več. Skratka cel dan sama uživanje in super izkoriščen dan. Slikanica pa še sledi, ko prejmem fotografije ostalih udeležencev in ko bo čas dopuščal.

Izlet je vodil planinski vodnik Slavko Šumak.

Matjaž Škuljc