DOMOV Izleti EVRO POHOD 2021 med Bistrico ob Sotli in gradom Podsreda 30.05.2021. Start...

EVRO POHOD 2021 med Bistrico ob Sotli in gradom Podsreda 30.05.2021. Start ob 10 h

439
0

Srečanje evropohodnikov EURORANDO 2021 pod gradom Podsreda

Srečanje imenovano EURORANDO, se je letošnje leto zaključilo sočasno in ob boku Tedna gozdov v nedeljo, 30. maja 2021. Pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, se je pohoda udeležilo več kot 200 popotnikov.

Množica pohodnikov se je pohod podalo ob jutranjem pozdravu župana Bistrice ob Sotli Franja Debelaka, predsednika Komisije za evropske pešpoti Jožeta Praha in predstavnika Planinskega društva Atomske toplice – Podčetrtek.

Planinski, turistični in gozdarski vodniki so udeležencem pohoda v štirih urah, kolikor so potrebovali do cilja pri gradu Podsreda, predstavili lepote kozjanske pokrajine, skozi katero poteka evropska pešpot E7.

Na cilju, v izrednem grajskem ambientu, je zbrane pričakal pester kulturni program, ki se je navezal tudi na letošnjo 40-letnico obstoja Kozjanskega parka. Zbrane je nagovorila slavnostna govornica Milenca Krajnc, županja Občine Kozje. S poslanico, pa se je pohodnikom za vztrajnost in veselje preživeto na evropskih peš poteh, teh je trenutno 12 s skupno dolžino preko 70.000 km, tudi predsednik Evropske popotniške zveze (ERA – European Rambler`s Association) Boris Mičić.

Slovenski glas v organizaciji ERA predstavlja Komisija za evropske pešpoti (KEUPS), ki skrbi in promovira tri evropske pešpoti, ki potekajo čez slovensko ozemlje – poti E6, E7 in E12. Komisijo so ustanovili Zavod za gozdove Slovenije, Zveza gozdarskih društev Slovenije, Turistična zveza Slovenije in Planinska zveza Slovenije, katerih predstavniki so s svojo prisotnostjo poudarili pomen povezovanja, skrbi za naravo, načrtnim delom z gozdom ter trajnostnemu turizmu ob podpori pohodniških organizacij in gozdnih učnih poti. Da so tovrstni produkti pomemben steber trajnostnega turizma in ohranjanja kulturne krajine je še posebej poudarila tudi direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst.

Ob koncu je predsednik KEUPS Jože Prah podelil priznanja za prehojeno Evropsko pešpot in s tem zaključil letošnji pohod EURORANDO, ki poteka vse od lani (začel se je v Žužemberku) pod motom »V prijateljstvu«. Zaključek tokratnega panevropskega pohoda EURORANDO bo potekal naslednje leto v Romuniji.

Srečanje evropohodnikov je bilo končano ob pesmi prijateljstva in z obljubo o ponovnih snidenjih na evropskih pešpoteh.

EURORANDO je tradicionalni evropski dogodka, posvečen hoji in pohodništvu. Traja pet let, vsakič v drugi državi in pod svojim sloganom. Spodbuja razumevanje in varstvo krajine, varstvo in učenje zgodovinskih tradicij predvsem pa medsebojno razumevanje ljudi iz različnih delov Evrope.
logo_e_6

Radlje ob Dravi – Mala Kopa – Mozirje – Trojane – Jevnica – Grosuplje – Turjak – Loški Potok – Snežnik – Slavnik – Hrastovlje – Šmarje pri Kopru – Strunjan

logo_e_7

Robič – Porezen – Škofja Loka – Vrhnika – Mačkovec – Dolenjske Toplice – Gorjanci – Pleterje – Podsreda – Donačka gora – Ptujska Gora – Borl – Jeruzalem – Gornji Petrovci – Hodoš

logo-e12

Škofije – Ankaran – Koper – Izola – Strunjan – Piran – Portorož – Sečovlje

europohod_2021_arhiv_keups__12_