DOMOV Izleti OTVORITEV POTI LJUBEZNI Z POHODOM 27.6.2020 ob 8 h

OTVORITEV POTI LJUBEZNI Z POHODOM 27.6.2020 ob 8 h

1484
0

Planinsko društvo Atomske toplice Podčetrtek, planinska sekcija Bistrica ob Sotli je pripravila novo pohodno pot imenovano Pot ljubezni, s katero je povezala Bistrico ob sotli in Bizeljsko, s tem pa želijo privabiti čim več ljudi, da vidijo lepote njihovega kraja in okusijo njihove likalne dobrote.

Pot se prične pri občinski stavbi pri kamnu časti ter se nadaljuje proti Kunšperku, mimo Kravaričeve domačije na grad Kunšperk, od tam pa mimo grajskih ribnikov, Ajdove babe, Velike pečine do Orešja. Od tam naprej vodi pot po cesti skozi vinograde in gozd na Bukovje ter naprej mimo turistične kmetije namestitve Juričko, do cerkve sv. Antona Puščavnika, ki je zavetnik mladih ljudi, ki se k njemu zatekajo kot posredniku pri izbiranju zakonskega partnerja. Od tam se pot nadaljuje mimo lovskega doma Bizeljske lovske družine, Bizeljskega gradu na Svete Gore in nazaj v Bistrico ob Sotli.

Zakaj Pot ljubezni? V teh krajih so nekoč živeli tudi Kelti, ki so imeli preizkus ljubezni. Zaljubljen par je šel skozi skalno okno, ki je predstavljalo trdnost zveze, da sta partnerja potrdila trdnost zaroke ali zakonske zveze in ostala skupaj. ali pa sta se najpozneje v roku enega zemeljskega obrata vrnila skozi skalno okno in svojo zvezo razvezala.

Pot ni namenjena samo zaljubljenim, ampak je njeno sporočilo tudi, da imajo planinci tudi druge ljubezni kot je ljubezen do narave, živali, rastlin, sočloveka… Pot je namenjena vsem generacijam, tako da bodo na njej uživali otroci, mladi, tisti srednjih let in tudi starejši, saj lahko na njej vsakdo najde del svoje zgodbe.

Za pot, ki je dolga 20 km je mogoče na pošti v Bistrici ob Sotli pridobiti kartonček za žigosanje žigov tekom poti (pri kravaričevi domačiji, na gradu Kunšperk, na turistični kmetiji Namestitve Juričko, pri sv. Antonu, na Svetih Gorah in vodnaju ob kozolcu pri občini Bistrica ob Sotli).

Otvoritev poti s pohodom po njej je bila 27. junija in je sovpadala s praznovanjem Občinskega praznika.

Vsi ,ki želijo vodenje ali prikaz Kletske zaroke se naj povežejo s Planinskim društvom Atomske toplice Podčetrtek ali s Planinsko sekcijo Bistrica ob Sotli.

Avtor slike z otvoritvenega pohoda: Mirko Bosnak

POTEK:       Označena turistična pot vodi od Kamna časti proti gradu Kunšperk mimo Kravaričeve domačije. Od gradu vodi pot do sv. Marije Magdalene v Orešje mimo grajskih ribnikov, Ajdovske babe in Vlke peči. V nadaljevanju vodi pot na Bukovje do Turistične kmetije Juričko in do cerkve sv. Antona Puščavnika in se nadaljuje pod Lušthausom do podnožja Bizeljskega gradu z najstarejšim klopotcem nasvetu. Od klopotca se gre po grajski poti med gradovoma Bizeljsko – Podsreda na Svete Gore od koder se sestopi mimo kapele Božja noga in Zvezanega križa nazaj b Bistrico ob Sotli.

OPREMA:             Planinski čevlji, hrana in napitki iz nahrbtnika, pohodne palice, oblačila primerna vremenu, zaščita proti klopom…

V času, ko so tod živeli Kelti, so na Pečini ob skalnem oknu nad Orešjem verjetno izvajali tudi zaročne obrede. Kadar se je hotel mladi keltski par zaročiti, sta morala oba zaročenca splezati skozi skalno okno, ki so ga predhodno izklesali v skalo. Potem sta imela zaročenca eno leto čas, da zaroko razdreta tako, da ponovita obred in splezata skozi skalno okno v nasprotno smer kot pri zaroki. Če v enem letu obreda nista ponovila, sta bila poročena. V spomin na te običaje in za promocijo teh prelepih kotičkov Slovenije z izredno bogato, zgodovinsko, kulturno in naravno dediščino v neokrnjeni naravi, je Planinska sekcija Bistrica ob Sotli, ki je v sestavi PD AT Podčetrtek, odprla 27.06.2020 Pot Ljubezni, ki vse omenjeno povezuje v enkratni doživljajski dogodek. Na začetku poti stoji kamen časti, ki spominja na skalno okno. Skozenj vodita začetek in konec Poti ljubezni, seveda če se ne odločite drugače. Ker je pot daljša, je mogoče ob poti prenočiti v Namestitev Juričko, ki je na sredini poti ali v Hostlu Gabronka, kateri se nahaja na začetku oziroma koncu poti, polnilnica za električne avtomobile.