DOMOV Izleti POROČILO Z IZLETA NA SLAVNIK NA DAN ŽENA 8.3.2020

POROČILO Z IZLETA NA SLAVNIK NA DAN ŽENA 8.3.2020

1367
0

V nedeljo osmega marca ob mednarodnem dnevu žena, so planinci Planinskega društva Atomske toplice, skupaj z njihovo sekcijo Šmarje organizirali izlet v Slovensko Istro z vzponom na 1028 m visok Slavnik. Izleta se je udeležilo 23 pohodnikov, od tega sedem otrok. Hladna vremenska fronta, ki se je tega dne pomikala preko Jugozahodne Slovenije je ustvarila sončno nebo brez oblačkov z čudovitim razgledom.

Slavnik je razgledna gora, ki se dviga Južno od Kozine in zahodno od Podgorja.  Spada v gorstvo Čičarije, ki se razteza od Slavnika južno do Učke. Le nekaj korakov pod vrhom stoji Tumova koča na Slavniku, ki so jo odprli leta 1957. Razgled s Slavnika je med lepšimi saj ob lepem vremenu vidimo Jadransko obalo s Koprom in Trstom z njunima zaledjema, italijanske Dolomite, kjer je največja Marmolada, del Karnijskih Alp in Julijskih Alp, kjer izstopa Triglav in nato prek Karavank do Kamniško Savinjskih Alp. Vzhodno od Slavnika dominira oddaljeni Snežnik in jugovzhodno Snježnik  z vrhovi Gorskega Kotarja. Južno pa se vidi preko Čičarije vse do pogorja Učke.

Vzpon na Slavnik so planinci opravili v dve smereh. Tisti z več kondicije so odšli na Slavnik iz Hrpelj preko Mišjega vrha in Grmade, ostali pa so Slavnik osvojili iz Skadanščine preko planine Jegno in Grmade. Na grmadi so se obe skupini združili in nadaljevali s potjo na vrh Slavnika.  Na Tumovi koči je pred sestopom v Skadanščino sledil daljši postanek za okrepčilo in žigosanje planinskih dnevnikov. Do avtobusa, ki je čakal v Skadanščini so planinci sestopili po Slovenski planinski poti.

Postanek na Tumovi koči na Slavniku je bil daljši zaradi izredno velikega obiska Tumove koče na Slavniku, ker je tam ta dan potekala akcija PZS  »Gluhi strežejo v planinskih kočah z motom Biti inkluziven« saj je bil Slavnik izbran za odprtje začetka letošnje akcije.

Pred odhodom domov, so društveni planinski vodniki ob mednarodnem dnevu žena, v eni od gostiln v Hrpeljah, vseh 15 pohodnic obdarili z nagljem.

Ivan Šalamon, slike Cvetka Šalamon