DOMOV Izleti VALENTINOV POHOD KOZJE – BOHOR IN NAZAJ Z OGLEDOM JARICE 15.02.2020

VALENTINOV POHOD KOZJE – BOHOR IN NAZAJ Z OGLEDOM JARICE 15.02.2020

1478
0

Letošnji Valentinov pohod je potekal v lepem delno oblačnem in toplem vremenu. Pohoda se je udeležilo 15 naših članov. 7 jih je odšlo po klasični poti do Koče na Bohorju in nazaj. Osem članov pa je odšlo do Koče na Bohorju po poti XIV divizije iz Lesičnega in mimo Tovornika in Bresta. Ker naše planinsko društvo skrbnik za Odseka Vezne planinske poti XIV divizije med Lesičnim in Bohorjem, so naši markacisti spotoma opravili tudi popis potrebnih obnov v letošnjem letu. Po postanku na koči za okrepčilo, smo se v Kozje vračali preko Debelega vrha in Oslice. V Bistri graben pa smo se spustili po grebenu Medvednice.

Med potjo smo obiskali rastišče JARICE, ki se je že pričela razcvetati.

Navadna Jarica (znanstveno ime Eranthis hyemalis), tudi mrazovka ali ozimek, je v naravi redka, precej bolj pogosta je na gredicah in je ena prvih pomladnih cvetic.

Cveti od februarja do konca aprila, običajno še med ostanki snega. Jarico prepoznamo po vretencu dlanasto deljenih ovršnih listov na 5 do 15 cm visokem steblu, vrh katerega se odpre en sam rumen cvet velikosti 3-5 cm. Ta ima nadraslo plodnico in številne prašnike.

Beseda Eranthis je sestavljenka iz grških besed är spomladanski, anthos cvet in hyemalis zimski, pozimi cvetoč. V slovenščini poznamo več izrazov, ki kažejo, da cvetlica zacveti še pozimi: mrazovkaozimekjarica, po Pleteršniku tudi božični koren. Pogovorni izraz je ta rumena po barvi cveta.

V Sloveniji v naravi raste na pogorju Bohorja v Posavju. Sicer pa raste v pasu od južne Francije do Bolgarije.

Zaradi svoje redkosti je v Sloveniji navadna Jarica potencialno ogrožena in zato uvrščena na Rdeči seznam praprotnic in semenk.

Jarico so v Anglijo prinesli že leta 1567. Vrtnarji se niso zadovoljili z naravnimi vrstami, zato so vzgojili križance in različne sorte. Križanci so neplodni in se razmnožujejo le z razraščanjem matične rastline.