DOMOV Izleti POHOD PO LEVSTIKOVI POTI OD LITIJE DO ČATEŽA 09.11.2019

POHOD PO LEVSTIKOVI POTI OD LITIJE DO ČATEŽA 09.11.2019

1004
0

POHOD OD LITIJE DO ČATEŽA

Danes, 09.11.2019 smo se udeležili tradicionalnega pohoda po Levstikovi poti med Litijo in Čatežem.  Čudne vremenske napovedi so veliko pohodnikov odvrnile od letošnje udeležbe na pohodu. V resnici pa smo imeli idealno vreme za hojo brez dežja in brez močnega sonca, le določeni odseki poti so bili blatni, saj premočene poti niso prenesle velikega števila pohodnikov.

Iz Podčetrtka smo se odpeljali na pohod po 4. uri zjutraj in v Grobelnem sedli na vlak, ki nas je popeljal v Litijo. Z železniške postaje Litija nas je pot vodila do startnega mesta, kjer smo nabavili kontrolni kartonček Levstikovega pohoda. Prav tako smo kupili tudi povratne avtobusne karte za prevoz iz cilja v Čatežu nazaj do železniške postaje Litija. Sama hoja je bila zanimiva in pestra. Ob poti je bilo polno ponudnikov napitkov in hrane, da je bilo včasih kar težko nadaljevati s hojo. Prav tako so ob poti napisi iz utrinkov Levstikovega življenja. Po 22. km nas je na cilju čakal pokrit prostor z klopmi in mizami za oddih in okrepčilo. V neposredni bližini je potekal tudi kulturni program, v katerem so sodelovala okoliška društva in razni govorniki.  Po polurnem oddihu smo odšli do avtobusov in se odpeljali nazaj do železniške postaje, od koder smo se z vlakom peljali nazaj do Grobelnega od tam pa z avtomobili domov. Ker smo hodili dokaj hitro, smo prišli domov pred 17 h, kar je eno uro prej kot smo načrtovali.  Naša skupna povprečna hitrost hoje je bila 3,6 km/h z vštetimi postanki med potjo. Povprečna hitrost gibanja 4,3 km/h. Navzgor smo hodili 10 km, navzdol pa 7,7 km. Ker je bil cilj na Čateški Gori, smo opravili +900 višinskih metrov vzpona in -770 višinskih metrov spusta.

Vsem, ki ste se ustrašili slabega vremena in ste ostali doma, je lahko žal za prijetnim izletom. Ker smo bili na pohodu iz našega društva samo štirje, smo lahko hodili hitreje, drugače hojo prilagodimo udeležencem. Zato v bodoče le zaupajte »vremenskim izkušnjam« naših planinskih vodnikov in se udeležite planinskega izleta, če ta ni odpovedan.

Ivan Šalamon