DOMOV Izleti IZLET NA NANOS IN VZPON PO GRADIŠKI TURI 07.09.2019

IZLET NA NANOS IN VZPON PO GRADIŠKI TURI 07.09.2019

1130
0

O IZLETU NA NANOS, O KMEČKEM TURIZMU ABRAM, KI NAS PLANINCE ZARADI ITALIJANOV »SPODI«, O PRAŽENEM KROMPIRJU IN O KROFIH  07.09.2019

Nič kaj obetavna vremenska napoved je veliko članov Planinskega društva Atomske toplice odvrnila od sobotnega izleta na Nanos. Po že večkratni odpovedi zaradi slabih vremenskih razmer, smo se odločili, da se nanj povzpnemo ne glede na vreme. Izbrali smo primorski pristop iz Gradišča pri Vipavi. Odločitev je bila pravilna. Medtem, ko je dež razgrajal po Razdrtem, od koder je izhodišče za pristop do Vojkove koče na Nanosu, je v Gradišču nad Vipavo sijalo sonce. Mnogi niso verjeli lastnim očem, kako je lahko vreme muhasto. Medtem, ko na eni strani gore dežuje, na drugi strani te iste gore sije sonce. Izlet je vodil planinski vodnik – pripravnik Daniel Kruljc, pomagala pa sva mu planinska vodnika Ivan in Andrej Šalamon. Skupina planincev se je razdelila v dve skupini. Ena skupina je odšla na Gradiško Turo (793 m) po zelo zahtevni planinski poti,  druga pa po lažji planinski poti. Na vrhu sta se obe skupini sešli in skupaj odšli do kmečkega turizma Abram.

Pri prihodu do Abrama pa nas je »napadel« rahel dež, vendar je bližina avtobusa to »pomanjkljivost« takoj odpravila. Potem pa nas polije neprijazen tuš  Kmečkega turizma Abram, ki nas je odslovil, ker so imeli na kosilo naročene »Italijane«. Strežno osebje je samevalo v čakanju na napovedane goste, nas pa še pogledali niso. Zato smo se po ogledu njihovega medveda, ki ga imajo od malega v ujetništvu odpeljali v Postojno, kjer je potekal festival praženega krompirja v upanju, da tam ne bo Italijanov in da se bomo vsaj tam najedli. Poslovili smo se od neprijaznih Abramov in se lačni, odpeljali  v Postojno na pražen krompir. K sreči je imela naša planinska sekcija iz Bistrice ob Sotli s sabo rujno hrano iz obsoteljskih trt.  Toda Postojnčani so nas ponovno stuširali. Čeprav bi moral festival trajati do 16 h, so nas ob 14 h odslovili češ, da se je festival Praženega krompirja predčasno končal, z »izgovorom«, da je zmanjkalo praženega krompirja. To pot ga niso pojedli Italijani. Stojnice brez streh in prireditev na prostem v deževnem in mrzlem vremenu, brez večjega pokritega prostora prirediteljem res ni v čast.  Pa so pražitelji praženega krompirja »odšli« in z njimi vred tudi obiskovalci. No kot smo pozneje ugotovili, se nas je večina ubežnih ljubiteljev praženega krompirja odpravila tik čez Trojane h Konjšku. Tudi Italijani in Avstrijci! Nepopisna gneča predvsem zaradi »ubežnikov iz Postojne« ni ovirala strežno osebje, da bi nas ne postreglo takoj, pa še krofe smo lahko odnesli svojim bližnjim za posladek. Kdor zna pač zna. Kdor pa nekaj počne samo zato, da se nekaj dogaja, se lahko hitro osmeši »z brezplačnim tujim perjem«. Zato se ne čudim več zakaj Slovenci zahodne Slovenije vihajo nosove ko pridejo na naše prireditve in stokajo od kod toliko obiskovalcev, če Podčetrtek ne premore niti 500 prebivalcev. Prireditve niso samo zato, da “nahraniš radovedne”, s prireditvami lahko tudi zaslužiš, seveda če to veš in znaš.

Izlet na NANOS (1250 m) v soboto, 07. septembra 2019