DOMOV Izleti 9. POHOD PO POTI 4. OBSOTELJSKIH GRADOV

9. POHOD PO POTI 4. OBSOTELJSKIH GRADOV

1328
0

Na sončen pomladni nedeljski dan 8. aprila se je odvil deveti pohod po poti štirih obsoteljskih Gradov. Letos je pohodnike 25 km dolga pot vodila mimo gradov Žusem, Žamerk, Olimje in Podčetrtek.

18 pohodnikov se je zbralo na cilju pohoda pred farno cerkvijo sv. Lovrenca v Podčetrtku, od koder jih je organizator pohoda odpeljal na začetek poti v Ječovo pri Cerovcu pod goro Žusem od koder so odšli do razvalin gradu Žusem.
Po ogledu in po pripovedovanju žusemskih legend so udeleženci pohoda sestopili v naselje Žamerk do vaške kapele. Legende pripovedujejo, da se je tod nekoč zaradi hudobnega graščaka z gradu Žamerk, ki je stal na hribu Tinje, pogreznilo v zemljo celo mestece. Od kapele so se pohodniki mimo skalnega okna povzpeli na Tinje do ostankov gradu Žamerk, ki so ga razrušili hudobni in zavistni sosedje. Sledil je sestop do kmetije Loknar in ponovno vzpon in spust do kmetij PLEVNIK in BAH med Osleščico in Zmaj Selami pod Rudnico. Pri obeh kmetijah so pohodnike prijazno sprejeli in jih pogostili.
Vsi udeleženci pohoda se obema gostiteljema najlepše zahvaljujejo za gostoljubnost.

V nadaljevanju sta sledila vzpon na greben pod Selskim hribom in sestop v podnožje hriba Strmone, ki ga domačini imenujejo Rudna do Jelenovega grebena, kjer je bil postanek za okrepčilo. Po ogledu in klicanju jelenov so
sledili: sestop do Gradu Olimje in ponovno vzpon mimo Čokoladnice v Olimju pod Juternik in hoja po grajski poti med gradovoma Olimje in Podčetrtek do gradu Podčetrtek. Po ogledu gradu Podčetrtek, ki se ruši, je sledil sestop do farne cerkve sv. Lovrenca v Podčetrtku, kjer so pohodnike čakali njihovi avtomobili s katerimi so se zjutraj pripeljali na pohod.

Podatki o poti: skupna razdalja 25 km, najnižja višina 220 m, najvišja višina 560 m, skupaj vzpona 920 m, skupaj spusta 1000 m. Hodili so 8 ur, s postanki in ogledi pa je pohod trajal čez celi dan oziroma 10 ur.

Napišite vaš prispevek